Maaeluminister Urmas Kruuse tervitus

Head Tallinna Toidumessil osalejad, külastajad lähemalt ja kaugemalt!

Maailm ja elu meie ümber on tohutus muutumises. Kiired arengud, väärtuste ümberhindamine, kohatine kaos ühes kohanemist nõudvate olukordadega on olnud viimase pea kahe aasta märksõnad. Just kohanemine on see, millega on pidanud viimastel aastatel hakkama saama paljud toiduga tegelevad ettevõtted. Ainult tugevad on jäänud ellu ja need tugevad on siin, et astuda üheskoos edasi järgmiste katsumuste poole.

Katsumusi meil jagub. Näiteks ootab läbi mõtlemist ja vajab lahendamist toiduga isevarustuse küsimus. Oleme põnevaid maitseid otsinud lähemalt ja toonud kaugemalt. Kauplustes aasta läbi pakutava puu- ja köögivilja kirevate lettide vahel kõndides on vahel tunne, nagu asuksid keset muinasjuttu, kus kohtud korraga kaheteistkümne kuuga. Kõike on külluslikult! Aga meid tabas äsja järsk äratus – piisab vaid ühest nähtamatust viirusest, ja muinasjutt võib ootamatult läbi saada. Just seepärast on oluline, et meil oleks oma sahver ja et seal oleks alati, mida võtta.

September on traditsiooniliselt Eesti toidu kuu. Kutsume ja ootame inimesi nautima Põhja-Eesti ja Setu, Lääne-Eesti ja saarte maitseid. Sööge kohapeal ja ostke kaasa. Mida rohkem, seda uhkem! Benjamin Franklin on märkinud, et sellest ajast, kui inimesed õppisid ära söögitegemise, söövad nad kaks korda rohkem, kui loodus nõuab. Kui me suudaks kogu selle toidu ära süüa, mille me endale koju viime või restoranist tellime, siis oleks ju kõik hästi. Uuringud aga ütlevad, et sellega me hakkama ei saa. Kõige rohkem toitu läheb raisku kodudes ja see on probleem, mille kallal heaoluühiskondadel, sealhulgas ka meil, tuleb aina tõsisemalt pead murda.

Söögitegemine on kunst ja sellel messil saab kokku söögikunsti valdajate koorekiht. Enam kui 4000 toiduprofessionaalist külastajat tulevad kohale, et vaadata, mida neile pakuvad ja millega neid üllatavad enam kui 130 registreerunud eksponaati. Üks  märksõnu on kindlasti uuendtoit, kus sordiaretus kõrvuti leidlikkusega üllatab uute toodetega uutest toorainetest. Selle kõrval võime teise märksõnana välja tuua rohepöörde, mis seab fookusesse puhta, keskkonda säästvalt saadud toidu.

Kõige selle kõrvale jäävad alles lapsepõlve maitsed, mis kedagi külmaks ei jäta. Toitu ennast külmalt teha ei saa. Seepärast soovin kõigile toidumessil osalejatele – olgu teie tegemised laetud kire ja armastusega, mis kandugu edasi teie loomingu nautijateni.

Õnn ja tühi kõht käivad harva koos, ütleb Jaapani vanasõna. Hoolitsege selle eest, et teie kliendid lahkuksid teie juurest õnnelikuna!

Mõnusat messimelu soovides

Urmas Kruuse
maaeluminister