Noorkokk 2022 tiitli pälvis Jelizaveta Shalova

Eile Tallinn FoodFestil aset leidnud Noorkokk 2022 võistlusel pälvis esimese koha Tallinna Teeninduskooli õpilane Jelizaveta Shalova

Jelizaveta Shalova sõnul tuli tiitel talle tõelise üllatusena, sest saadud tagasiside põhjal ei osanud ta sugugi eeldada, et võib võitluse võita. “Siin oli nii palju tugevaid võistlejaid, aga täiesti uskumatu, et sõidan nüüd Prantsusmaale,” ütles Shalova, kes saab Prantsuse Instuudi ja Prantsuse Suursaatkonna poolt väljapandud stipendiumi kokakunsti õppimiseks Prantsusmaal Paul Bocuse Instituudis.

Juhendaja Eero Olavi Kippa sõnul on Shalova puhul tavaline, et kui ta on endale eesmärgi seadnud, siis viib ta selle ka lõpuni. “Ma uskusin, et ta tuleb esikolmikusse, aga võit oli ikkagi üllatus,” teatas Kippa.

Võistluse teise koha pälvis Hedi Haugas Tartu Rakenduslikust Kolledžist ja kolmanda Sass Keskküla Kuressaare Ametikoolist. Lisaks anti välja kaks eriauhinda: parimaks juhendajaks tunnistati Eero Olavi Kippa ning selgeima puljongi eest, pälvis ära märkimist Hedi Haugas.

Võistlusel finaalis osalesid veel Kert Mäesaar (Viljandi Kutseõppekeskus), Daniil Pahalin (Haapsalu Kutsehariduskeskus), Sander-Aleks Tšistotin (Rakvere Ametikool).

Võistluse peakorraldaja, Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik ütles, et talle üllatuseks olid tänavused võistlejad äärmiselt rahulikud. “Kuigi võitjaks saab olla ainult üks, siis pean kindlasti ära märkima, et ka finaali jõudmine on tohutult suur saavutus. Veel nägin, et noored püsisid kõik imeilusasti ajagraafikus ja seegi on väga oluline,” ütles Lepik.

Võistlustulle astunud kuuel noorkokal tuli valmistada nelja tunni jooksul pidulik eelroog, vahekäik ja pearoog, mida tehes tuli kasutada tooraineteks Pajumäe talu piimatooteid, Luxvegi mikroürte ning naturaalset puljongit.

Võitja Jelizaveta Shalova eelroaks oli nuikapsa-puraviku kroket, nuikapsa raviool hummusega, valge veini trühvli kastmes koos kartuli ja vetikatega ning pearoaks kana konsomee (kana ballotine, kana-peedi vorst, sidruni beurre blanc, porgandi-kõrvitsa gratään ja krõbe wonton hernekreemiga.

Võistlust hindas kõrgetasemeline ja rahvusvaheline kohtunike žürii, kuhu kuulusid: Emmanuel Wille (peakohtunik), Ivan Derizemlja, Marcus Hallgren (SWE), Tapio Laine (FIN), Jeppe Foldager (DEN), Dominic Moreaud (FRA) ning köögikohtunikud Juhan Heinsalu ja Urpo Reinthal.

Noorkokk 2022 võistluse korraldas Eesti Peakokkade Ühenduse. Võistluse peaeesmärk on propageerida koka eriala ja teadvustada õpilastele täisväärtusliku toidu tähtsust nii enda kui oma kaaskodanike ehk tulevaste klientide toidulaual. Võistlus võimaldab kutseõppeasutuste õppuritel näidata oma erialaseid oskusi ja tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse taset ning mainet.