Aasta Kokk 2022 on Helena Vallimäe

Eile toidumessil Tallinn FoodFest toimunud kokkade võistlusel pälvis Aasta kokk 2022 tiitli Helena Vallimäe restoranist Wicca.  Eesti Peakokkade Ühenduse poolt juba 28. korda korraldatava sündmuse finaalis osales kuus andekat toidumeistrit.

Võistlejatel tuli etteantud aja jooksul valmistada eelroog, pearoog ja vegan magustoit. Eelroa kohustuslikuks tooraineks oli ahven, pearoal Äntsu mõisa broiler ja nuikapsas ning vegan magustoit tuli neil valmistada kaerasaadustest.

„See oli suur üllatus, sest konkurents oli minu arvates väga suur, aga mul on taktika, et võistlen igal võistlusel nii kui nii alati iseendaga ehk annan endast parima,“ kommenteeris võitu tänavune võistluse võitja Helena Vallimäe.

Vallimäe eelroaks oli ahven kartuli ja mustjuurega (ahvenarull, krõbe kartul, soe ahvenasült, linaseemne krõps, mustjuure krõps, porru-mustjuure kreem, vadaku vaht, murulauguõli). Pearoaks äntu kana nuikapsa ja õunaga (äntu kana, kanasüdamega täidetud marineeritud sibul, krõbe sibul, nuikapsa-õunakreem, kananaha sulg, nuikapsa-õunagratään, pohla sammal, kanaleeme-calvadosi kaste) ning magustoiduks kaeramagustoit põldmarja ja leedriga (kaerakama rull vahuveini kreemiga, kaerakoore-põldmarja jäätis, leedrimarja besee, leedriõie vaht, kaera-põldmarja krõps, põldmari leedri kastmes).

Aasta koka võistluse teise koha pälvis German Macharashvili (Grand Rose SPA) ning kolmanda Alexey Aleksandrov (Bombay Hotels). Finaalis osalesid ka Jevgeni Kolikov (Põhjala catering), Stella Kurik (Fotografiska Restoran), Maksim Ivanuškin (Kogu Resto).

Eesti kööki, restoranikultuuri ja Eesti toidukultuuri edendav üritus Aasta Kokk toimus juba 28. korda. Toidumessi korraldaja Tiit Sarve sõnul on 1995. aastal alguse saanud kokkade jõukatsumine andnud Eesti kokanduse taevasse palju eredaid tähti. Koostöö peakokkadega on sujunud suurepäraselt ning messi programmis olev kokkade võistlus on alati toonud täismaja külastajaid.

Võistluse peakorraldaja, Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepiku sõnul oli tänavust võitja haruldaselt keeruline ette ennustada. „Kuigi võitja on ametlikult vaid üks, tuleb ikkagi tõdeda, et tegelikkuses on võitjad kõik finaalis osalenud kokad – Eesti kokkade maitsemeel on tõesti kõrgel tasemel!“ ütles ta.

Võistlusi hindas rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid: Emmanuel Wille (peakohtunik), Ivan Derizemlja, Marcus Hallgren (SWE), Tapio Laine (FIN), Jeppe Foldager (DEN), Dominic Moreaud (FRA) ning köögikohtunikud Juhan Heinsalu ja Urpo Reinthal.

Toidumess Tallinn FoodFest on äriklientidele ja toiduhuvilistele mõeldud üritus, mis toimub Eesti Näituste messikeskuses 29.09 – 01.10. Messile on oodatud toiduainetööstuse, toitlustuse, hotellinduse, kaubanduse ja paljude sidusalade esindajad ning valdkonna spetsialistid Eestist ja välismaalt. Eesti Näituste messikeskusesse oodatakse kolmel päeval üle 7000 külastaja ning osalema 170 eksponenti. Profexpo poolt korraldatud toidumessid said alguse 1993. aastal.